2017. február 3., péntek

Sólet, a hagyományos szombati étel



 A zsidó vallásnak megfelelően szombaton tilos a sütés-főzés. Ennek a tilalomnak az áthidalása hívta életre a sóletfőzést. A sóletet még szombat bejövetele előtt elkezdik sütni és egy egész éjszakán át történő sütést követően, szombat délben, ebédre szolgálják fel.  Régen a vallási szabályok megtartása mellet így kerülhetett meleg étel a vallásos családok asztalára. Ma már az időzíthető melegítő platnik használatával  nem okoz gondot, hogy melegen tartsuk az ételt szombatra, de a sólet továbbra is fontos része a hagyományos zsidó étkezésnek. Aki már kóstolt, egy egész éjszakán át sült sóletet az egyet érthet velem abban, hogy az egyébként egyszerű alapanyagokból, babból, krumpliból, főt tojásból, gersliből, marhahúsból esetleg velős csontból álló egytálételben ezek az összetevők egy semmihez nem hasonlítható csodás egységet alkotnak. 

A Jeruzsálemi Hamim a sóletnek egy askenáz-szfárádi keverék verziója azzal a különbséggel, hogy a bab tetejére kerül egy kis kalács, hogy sűrűbb állagú legyen a sólet.












Az iraki tbeet, rizzsel töltött kissé zsírosabb csirkecombokból készül, amit még több rizzsel fednek le és sütnek egy egész éjjelen át.











A sólet Szefàrd változata a csirkéből es makaróniból készült egytálétel. A hosszú sütési idő ezt  a két  egyszerű összetevőt valami teljesen újjá varázsolja.










A klasszikus húsos receptek mellet a sólet vegetáriánus verziója is igen finom, csak egyszerűen ki kell hagyni a receptből a húst így a  vegetáriánusok se maradnak ki e csodás, szombati ételről.


Shabat Shalom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése